Kako najlakše isplanirati put oko svijeta u 195 zemalja

Put oko svijeta je ultimativno životno iskustvo koje mnogi nikada nemaju prilike okusiti, no oni koji su u tome uspjeli - znaju koliko je truda, napora, živaca i novaca potrebno kako bi se i ostvario.


Kako?


Najjeftiniji način za idealan put oko svijeta bio bi kada biste kupili "Round-the-word air ticket", koje su proteklih godina sve popularnije.
Teoretski, radi se o jednoj karti koja će vam omogućiti put s više različitih kompanija, no često samo unutar jedne grupacije - primjer: Star Alliance i njezini partneri. No, i nije mala stvar uzmemo li u obzir kako Star Alliance okuplja čak 27 avio kompanija koje će vas dovesti gotovo na svaki kutak naše planete.

RTW (Round The World) karte koje su u ponudi Star Alliancea omogućiti će vam putovanje do maksimalno 15 destinacija, a sami možete odabrati koje će to destinacije biti – imate na raspolaganju 1328 aerodroma u čak 195 država – prava sitnica.

No ipak, kao i svuda postoje neka pravila! Kod RTW karata možete se kretati samo u jednom smjeru – istočno ili zapadno – nema preskakivanja. Drugo pravilo je da vaš put mora započeti i završiti u istoj destinaciji, a sve letovi koje ćete rezervisati, morate rezervsati unaprijed, prije samog putovanja - što dosta ograničava fleksibilnost.

Koliko vremena treba?
 
Teoretski biste mogli proputovati svijet u jednom vikendu, ali to bi značilo da ste non-stop u avionu. Upravo iz tog razloga, minimalna dužina putovanja kod RTW karata iznosi 10 dana, što je daleko premalo za obići cijeli svijet. Idealna dužina za put oko svijeta bila bi od šest mjeseci, pa do godine dana.

Kada?

Ovo je teško za napisati, no kada god se zaputili na put oko svijeta, vrijeme će vas negdje zeznuti. Nikada nećete pogoditi suho i sunčano, a ne pretoplo vrijeme u svim državama, pa ako i pogodite - imate zaista nevjerovatnu sreću! Iako malo kišice nikog nije ubilo. Taman da odmorite par dana!

Gdje?

Klasična (ujedno i najjeftinija ruta) povezuje neke od najvećih gradova kao što su London – Bangkok – Singapur - Sydney – LA. Ako želite na bilo koju destinaciju dodati jednu ekstra, cijena će se povećavati zavisno o cijeni leta koji ste dodali.
Dobra stvar je ta što ne trebate letjeti iz iste destinacije u koju ste sletjeli. Primjer: idete u Australski Perth, tamo hvatate autobus do Cairnsa od kojeg nastavljate put avionom prema Južnoj Americi.

(Fena)

 

 

18. Mart 2014. 12:02

Komentari