Jajce

U kontinentalni Dubrovnik, bosansku Veneciju, grad kamena, svjetlosti i vode, kako sve nazivaju Jajce, može se ući na dvije kapije Travničku s juga ili Banjalučku s istoka.


Putujući stazama kraljeva ovaj grad se ne zaobilazi. Smješteno na obalama rijeka Plive i Vrbasa, Jajce je sačuvalo brojne tragove svog viševjekovnog postojanja. Danas su u njemu 23 nacionalna spomenika. Jedan od značajnijih je hram boga Mitre, gdje je na očuvanom reljefu prikazan Mitra kako ubija bika, i ovo je najstariji spomenik u Jajcu nastao u 4 vijeku prije nove ere. Jajačka tvrđava u samom centru grada takođe je jedan od vrijednih kulturno-istorijskih spomenika grada, kao i nezaobilazan lokalitet Jajačkih katakombi koje predstavljaju nesvakidašnji i jedinstven spomenik istorije i kulture na našim prostorima.

Osim brojnih remek djela arhitekture koji su proslavili Jajce u prošlosti, ovaj grad karakterišu i izuzetne prirodne ljepote.U centru Jajca je Plivski vodopad koji spada u 12 najprepoznatljivijih vodopada u svijetu i jedini je te visine smješten u centru grada. Raj za ljubitelje prirode i ribilova su veliko i malo Plivsko jezero, te vodenice koje se nalaze između njih, za koje niko ne zna kada su tačno napravljene.

Jajce je grad koji opravdanao još nosi i naziv „Muzej pod vedrim nebom“.

06. Jun 2013. 06:00

Komentari